2012. március 31., szombat

ILLÓOLAJOK és GYÓGYFÜVEK






Bazsalikom - Tisztítja a fejet

Alvászavarra: készítsen 10 csepp bazsalikomolaj és 100 ml szezámolaj keverékéből masszázsolajat. Minden este, lefekvés előtt körkörös mozdulatokkal masszírozza meg teáskanálnyival a lábfejét. Lazít és mozgósítja a reflexzónákat. A talpát –lábujjaktól a sarokig- erőteljes mozdulatokkal többször simítva végig.

Lüktető fejfájásra: azonnali segítséget jelent, ha két csepp bazsalikomolajat szétken az ujjhegyein, és a nyaktőtől lefelé haladva végighúzza őket a csigolya mellett. Vagy: cseppentsen 2 csepp bazsalikomolajat egy kockacukorra, és hagyja szétolvadni a szájban.

Stresszes hajhullásra: a bazsalikomolajos fejbőrmasszázs fokozza a vérellátást, és erősíti a hajhagymákat. Cseppentsen 2 csepp bazsalikomolajat az ujjhegyre, és laza, körkörös mozdulatokkal dörzsölje két percig a fejbőrt. Akkor igazán hatásos, ha egy hónapig naponta elvégzi, utána pedig hajat mos.

Boróka - Vízhajtó, méregtelenítő, csökkenti a narancsbőrt

Narancsbőrre: a problémás helyeket naponta dörzsölje be borókasziruppal. Elkészítése: 10dkg borókabogyóra öntsön annyi 70 %-os alkoholt, hogy ellepje. Hagyja két hétig állni, majd szűrje le, és nyomja ki a bogyókat. Minden kezelés után kenje be testápolóval a bőrt, mert az alkohol kiszárítja.

Izomlázra: amikor megérzi az izomláz első jeleit, azonnal vegyen borókafürdőt. Fokozza a vérkeringést, amitől csökkenni fognak a fájdalmak. Keverjen össze 8-10 csepp borókaolajat 4 evőkanál mézzel, és öntse a fürdővízbe. Legalább tíz percig maradjon a kádban.

Hideg lábakra: a forró lábfürdő melegíti fel leggyorsabban a testet. Különösen hatásos, ha a vízbe 10 szem szétnyomott borókabogyót is dob. A lábfürdő tíz-húsz percig tartson. Ezután néhány másodpercre mártsa a lábait hideg vízbe.
Fontos: a borókát semmilyen formában ne használja terhesség alatt vagy veseelégtelenség esetén!


Citrom - Fertőtlenít, frissít

Durva bőrre: készítsen természetes bőrradírt citromolajjal. Gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen azoknak ajánlott, akiknek a dekoltázsán és a hátán sok a pattanás. Így készítheti el: keverjen össze 3 evőkanál magas zsírtartalmú tejfölt 3 evőkanál őrölt mandulával, majd adjon hozzá 3 csepp citromolajat. Tusolás után törölje szárazra a bőrt, és kenje be ezzel a krémmel. Ezután langyos vízzel zuhanyozzon le, és használjon testápolót. Hetente két-három alkalommal végezze el a kezelést.

Ernyedt bőrre: a citromolajos masszázs erősíti a szöveteket, és frissít. Az illatos olaj receptje: keverjen össze 10 csepp citromolajat 100 ml jojobaolajjal. Használat előtt alaposan rázza össze. A keveréket kis adagokban, vékonyan kenje a testére, és hosszú, lágy, simogató mozdulatokkal masszírozza a bőrbe. Használja mindennap, vagy kúraszerűen, két-három héten keresztül.

Feszültségre: egy nehéz nap után, vagy ha nem fog az agya, dörzsölje be a kezét tiszta citromolajjal, és tegye az arcára úgy, hogy letakarja az orrát és a száját. Közben lélegezzen mélyeket. Hamarosan felfrissül.

Citromfű- Oldja a görcsöket, megnyugtat

Merev izmokra: különösen jó egy nehéz nap vagy kiadós edzés után. A citromfüves fürdő ellazítja a merev izmokat, és csökkenti az izomlázat. A fürdő elkészítése: 50 gramm szárított citromfüvet keverjen 1 liter hideg vízbe, és lefedve forralja fel. Szűrje le, és azonnal öntse a fürdővízbe. Legalább 15 percig ejtőzzön a kádban.

Idegességre: gyors segítség, ha összekever 2 cseppnyi citromfűolajat teáskanálnyi mézzel, és lenyeli. Ha folyamatosan ideges, igyon meg naponta 3 csésze citromfűteát. Elkészítése: forrázzon le 2 teáskanálnyi szárított citromfüvet 1 liter forró vízzel. Hagyja lefedve tíz percig, majd szűrje le. Esetleg ízesítheti mézzel.

Gyomorfájdalmakra: a friss citromfű illóolajai oldják a görcsöt, megnyugtatják a gyomoridegeket, és csökkentik a puffadást. Keverje túróba, salátába.

Kakukkfű - Megöli a baktériumokat

Megfázásra: ha utoléri a megfázás, vegyen egy kakukkfüves fürdőt. A minél forróbb fürdővízbe keverjen 10 csepp kakukkfűolajat és 4 evőkanál mézet. Legfeljebb 10 percig maradjon a kádban, különben rossz hatással lesz a keringésére. Mélyen lélegezze be a kakukkfű illatát. Fürdés után tizenöt percig takarózzon be melegen, és pihenje ki magát. Legjobb azonban, ha azonnal ágyba bújik. Egymás után több este ismételje meg a fürdőt.

Pattanásra: naponta legalább háromszor tegyen csepp kakukkfűolajat a pattanásra.

Emésztési gondokra: A kakukkfű fokozza a gyomor működését. Ezért gyakran használja az ételek fűszerezésére frissen vagy szárítva.

Menta - Frissít, hányinger ellen

Sápadt bőrre: hetente kétszer tegyen az arcára mentapakolást. A mentaolajban található mentol javítja az arcbőr keringését, frissít és hűsít. Keverjen össze 2 evőkanál magas zsírtartalmú tejfölt 1-2 csepp mentaolajjal, és vastagon kenje az arcára. A szem környékét hagyja szabadon! Öt perc után mossa le. Vagy: készítsen mentás borogatást. Keverjen 2 csepp mentaolajat 1 liter langyos vízbe. Mártson bele kisebb frottírtörülközőt, csavarja ki, és néhány másodpercig nyomja az arcára. Ismételje meg háromszor. Ezután kenje be a bőrét hidratálós krémmel.

Hányingerre: igyon meg kortyolgatva egy csésze borsmentateát cukor nélkül. Elkészítése: teáskanálnyi szárított borsmentalevelet forrázzon le egy csésze vízzel. Fedje le, és hagyja tíz percig állni. Vagy: ha nem érzékeny a gyomra, cseppentsen 1-2 csepp borsmentaolajat egy kockacukorra, és hagyja lassan szétolvadni a szájában.

Muskátli - Rendezi a hormonháztartást

Dagadt hajlatokra: a menstruáció előtt sok nő végtagjai megdagadnak. Megoldás az olajkeverék –10 csepp muskátliolajból és 100 ml jojoba- vagy szezámolajból-. Jól rázza össze, mielőtt bekeni vele a testét. Először a lábát, majd a kezeit, végül pedig a hasát, fenekét és melleit masszírozza meg lágy mozdulatokkal. Mindezt végezze el naponta; kezdje a kúrát egy héttel a menstruáció előtt.

Feszülő mellekre: segít a muskátliolajos, meleg vizes borogatás. Keverjen össze 8 csepp muskátliolajat 1 liter meleg vízzel. Kisebb frottírtörülközőt vizezzen be, csavarja ki, és tegye a mellére. Hagyja rajta, amíg kihűl. Ismételje meg háromszor egymás után. Reggel, este.

Zsíros bőrre: az arcbőr megtisztítása után használjon muskátliolajos arcszeszt. Tisztítja a bőrt, és csökkenti csillogását. Egy csésze langyos vízbe tegyen 2 csepp muskátliolajat, és keverje jól össze. Mártson bele egy vattapamacsot, és alaposan mossa meg vele az arcát.

Száraz bőrre: keverjen össze 10 csepp muskátliolajat 50 ml avokádó- vagy mogyoróolajjal. Minden másnap –a megszokott éjszakai krém helyett- ezzel kenje be a bőrét, és körkörös mozdulatokkal alaposan masszírozza be. Erősíti, és csodálatosan lággyá teszi a bőrt.

Rozmaring - Fokozza a vérkeringést, frissít

Alacsony vérnyomásra: reggel és este igyon meg egy csésze rozmaringteát. Így készítse: csészényi hideg vízbe szórjon 1 teáskanálnyi szárított rozmaringot, forralja fel, és azonnal szűrje le.

Fáradt lábakra: kenje be vagy borogassa be a lábait rozmaringos alkohollal. Keverjen össze 50 gramm rozmaringot 2,5 dl 70%-os alkohollal. Hagyja tíz napig állni, majd szűrje le.

Fáradékonyságra: zuhanyozás helyett vegyen fürdőt. Keverjen a fürdővízbe 10 csepp rozmaringolajat és 4 evőkanál mézet. A víz csak langyos legyen! Tíz percnél tovább ne maradjon a kádban.
Fontos: a rozmaringos fürdő nagyon élénkít, ezért ne elalvás előtt alkalmazza.

Rózsa - A bőr csodaszere

Érzékeny bőrre: a baktériumölő rózsaolaj megnyugtatja a bőrt, és ellenállóbbá teszi. Keverjen össze 10 csepp rózsaolajat 50 ml mandulaolajjal. Vékonyan kenje a bőrére, és laza, körkörös mozdulatokkal masszírozza be. Éjszakai krém helyett használja hetente két-három alkalommal.

Szennyezett bőrre: tisztítsa meg arcát, és frissítse fel rózsavízzel (készen kapható a gyógyszertárakban, drogériákban). Öntsön belőle keveset egy vattapamacsra, vagy töltse pumpás üvegbe, és úgy használja.

Fáradt szemre: hűtse le a rózsavizet, mártson bele két vattapamacsot, és tegye a szemére. Hagyja rajta tíz percig.

Zsálya - Gyulladások, pattanások ellen

Pattanásos bőrre: jót tesz hetente egy-két alkalommal a zsályás gőzfürdő. Ehhez maréknyi szárított zsályalevelet szórjon 1 liter vízbe, és forralja fel. Öntse nagy lábasba, hajoljon fölé, takarja le a fejét törülközővel, és kb. 10 percig maradjon így.

Zsíros bőrre: naponta egyszer permetezze be a bőrét zsályás tonikkal. Receptje: főzzön erős ginsengteát (1 liter vízhez 2 filter tea), és keverjen bele 3 csepp zsályaolajat. Töltse egy pumpás üvegbe, és máris kész a tonik.
Fontos: egy hét alatt használja el!

Izzadásra: igyon meg naponta háromszor egy csésze erős zsályateát. Keverjen 2 teáskanálnyi szárított zsályalevelet 1 liter vízbe, és forralja fel. Azonnal szűrje le, és háromfelé elosztva igya meg.

Zsíros hajra: a zsályás ecetes öblítés gátolja a faggyúképződést. Keverjen össze 1 liter langyos vizet 2 evőkanál almaecettel és 2 csepp zsályaolajjal. Miután megmosta a haját, ezzel öblítse le. A keveréket használja hetente kétszer, és legalább egy hónapon keresztül.

Érzékeny fogínyre: keverjen össze 1 csepp zsályaolajat 1 pohár vízzel, és fogmosás után ezzel öblögessen. Segít akkor is, ha gyulladás keletkezik a szájban vagy a garatban.


A felsorolt növényeket, olajakat megvásárolhatja gyógyszertárakban, reform- és bioüzletekben. Ha nem kapja meg azonnal, rendelje meg. Kérésre biztosan beszerzik.

Gondosan tartsa be az előírt adagokat. A növényekben levő hatóanyagok már kis mennyiségben is hatásosak.

Terhes nők és allergiára hajlamosak ne alkalmazzák az aromaterápiát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése